Danmarks Statistik med tal for landbruget i 2023

  • Danmarks Statistik
  • Landbrug 2023

I juli 2024 of­fent­lig­gjor­de Danmarks Statistik regnskabet i landbruget for 2023. I de kommende afsnit kan du læse mere om nogle af de overordnede konklusioner for landbruget i 2023:

Landbrugets resultat næsten halveret i 2023
Drifts­re­sul­ta­tet for hel­tidsland­brug blev 1,6 mio. kr. pr. bedrift i 2023, hvilket næsten er en halvering i forhold til 3,1 mio. kr. i 2022. Det er alligevel det næstbedste resultat de seneste ti år. Især en stigning i fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger på 1 mio. kr. til 1,7 mio. kr. påvirkede det gennemsnitlige resultat negativt. Fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger­ne, med indregnede kon­ver­te­rings­ge­vin­ster, ramte i 2022 det laveste niveau siden finanskrisen. Konverteringer af realkreditlån med lav pålydende rente har reduceret landbrugets gæld. Det har i 2023 til gengæld betydet øgede ren­te­be­ta­lin­ger, hvilket samlet set gav renteudgifter i procent af gælden på det højeste niveau siden 2008-2009.

5.000 færre hel­tids­be­drif­ter på ti år
I 2023 var der 6.247 hel­tidsland­brug, hvilket er 5.000 færre end for ti år siden. Faldet er sket for konventionelle bedrifter, da antallet af økologiske hel­tids­be­drif­ter er uændret med ca. 630 bedrifter. For bedrifter med svin er der især blevet færre bedrifter specialiseret i slagtesvin. Der var ca. 1.300 bedrifter med specialisering i slagtesvin i 2013, mens der i 2023 var lidt under 600 tilbage. Der er nu flere svinebedrifter (632), hvor der alene er små­gri­se­pro­duk­tion.

Dårligt vejr og lavere priser i 2023
2023 bød på vanskelige vejrforhold for planteavlen med først tørke i vækstperioden og siden megen nedbør. Samtidig faldt priserne på fx korn, raps og mælk. Det betød, sammenholdt med førnævnte forøgelse af fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger­ne, at drifts­re­sul­ta­tet faldt med 2,0 mio. kr. til 0,6 mio. kr. for driftsform planteavl i 2023. For malkekvæg faldt drifts­re­sul­ta­tet med 2,8 mio. kr. til 2,0 mio. kr. for konventionelle bedrifter og med 2,5 mio. kr. til 1,0 mio. kr. for økologiske bedrifter.

Meget stærkt resultat for bedrifter med små­gri­se­pro­duk­tion
Smågrise kunne i 2023 afsættes til en gen­nem­snits­pris på 651 kr. for salg til hjemlige aftagere eller til eksport. Det medvirkede til et rekordniveau på 5,2 mio. kr. i driftsresultat for små­gri­se­pro­du­cen­ter, hvilket er 1 mio. kr. bedre end det hidtil bedste år: 2019. For bedrifter specialiseret i slagtesvin (med indkøb af smågrise) faldt drifts­re­sul­ta­tet derimod til 1,6 mio. kr. mod 3,4 mio. kr. året før. Situationen med høje priser på smågrise underbygger dermed udviklingen mod større eksport af grise og færre slagtninger i Danmark og bedrifter med slagtesvin.

Af­kast­nings­grad og resultat efter ejeraflønning
Af­kast­nings­gra­den blev i gennemsnit for hel­tidsland­bru­ge­ne 4,5% i 2023. Den varierede fra 2,6% for planteavl til 6,9% for svin (9,6% for små­gri­se­pro­du­cen­ter). For både planteavl, malkekvæg og svin var der positive drifts­re­sul­ta­ter efter ejeraflønning, hvilket svarer til en positiv opsparing for året.

Negativt driftsresultat for del­tids­be­drif­ter
Antalsmæssigt er der med lidt under 10.000 del­tidsland­brug flere, end der er hel­tidsland­brug i Danmark. De er overvejende koncentreret om planteavl og har ikke så stor betydning for den samlede land­brugs­pro­duk­tion. Drifts­re­sul­ta­tet for del­tids­be­drif­ter blev i gennemsnit på -71.000 kr. i 2023 efter tre år i 2020-2022 med positive drifts­re­sul­ta­ter.

Land­brugs­sty­rel­sen: Nu kan du søge permanent ekstensivering

Du kan søge permanent ekstensivering, hvis du vil have tilskud til at udtage landbrugsjord og dermed mindske udledningen af kvælstof og CO2 og fremme bi­o­di­ver­si­te­ten. Du kan søge permanent ekstensivering i perioden 2. september til 31. oktober 2024. Overvejer du at lave tiltag for at forbedre klima, miljø eller biodiversitet på din bedrift, kan du på Land­brugs­sty­rel­sens hjemmeside søge om tilskud til permanent at udtage land­brugs­a­re­a­ler med ordningen Permanent ekstensivering.

Du vil få udbetalt et engangsbeløb på enten 82.500 eller 35.500 kr./ha afhængig af, om arealet har været et omdriftsareal eller haft status som permanent græs i perioden 2021-2023.

Når du indgår i ordningen, forpligtiger du dig bl.a. til, at du ikke bruger pesticider og gødning på arealet, ligesom du ikke må omlægge eller jordbehandle arealet. Du skal opfylde disse krav i både til­sagns­pe­ri­o­den i 2025 samt permanent derefter, da vi tinglyser en servitut med disse betingelser. Det vil også fremgå af servitutten, at du er forpligtiget til at indgå i et vand-, klima- eller lav­bund­spro­jekt, hvis dit areal bliver omfattet af et sådant projekt. 

Du må gerne lade arealet afgræsse eller tage slæt, og du kan også lave tiltag for at forbedre bi­o­di­ver­si­te­ten fx ved i 2025 at udså hjemmehørende arter på arealer, hvor der er lav naturværdi.

Du søger permanent ekstensivering i et særligt an­søg­nings­ske­ma, som du kan finde i Tast selv på Land­brugs­sty­rel­sens hjemmeside.

Tast selv her