ESG og bæredygtighed er i fokus i landbruget – skal give reel værdi

  • ESG og Bæredygtighed
  • Landbrug

Af planteavls- og ESG-rådgiver Mathias Næsby, AgriAdvice, mmn@AgriAdvice.dk

I landbruget er der stort fokus på ESG og bæredygtighed – særligt i forhold til miljøet. Derfor begynder der også langsomt at komme forventninger og krav om, at land­brugs­be­drif­ter­ne aflægger en form for afrapportering af bæ­re­dyg­tig­he­den, fx gennem en ESG-rapport. 

I landbruget er der stort fokus på ESG og bæredygtighed – særligt i forhold til miljøet. Derfor begynder der også langsomt at komme forventninger og krav om, at land­brugs­be­drif­ter­ne aflægger en form for afrapportering af bæ­re­dyg­tig­he­den, fx gennem en ESG-rapport. 

Men hvad er en ESG-rapport egentligt? E, S og G kommer fra de engelske ord Enviroment, Social og Governance, som bliver oversat til hhv. miljø, sociale forhold og ledelse. Formålet med en ESG-rapport er altså at afrapportere de tiltag, en virksomhed gør eller planlægger at gøre i forhold til den miljømæssige, sociale og le­del­ses­mæs­si­ge bæredygtighed. 

Hvad står ESG for?

En ESG-rapport for et landbrug kan fx indeholde følgende elementer:

E: Beskrivelser af de tiltag en landmand gør for at nedbringe sin CO₂-udledning eller passe på miljøet.

S: Beskrivelser af de tiltag der gøres for at have et godt arbejdsmiljø, tilgang til ledelse eller en god relation med lokalområdet.

G: Beskrivelser af hvilke tanker der bliver gjort ift. dyrk­nings­sik­ker­he­den og den økonomiske bæredygtighed.

For at ESG-rapporterne ikke bare bliver endnu en administrativ omkostning for landmanden, er det vigtigt, at de rapporter der udarbejdes, også har en reel værdi. I de ESG-rapporter, vi udarbejder for vores kunder hos AgriAdvice, lægger vi vægt på at udarbejde et produkt, som ikke kun til­freds­stil­ler landmandens bank og øvrige sam­ar­bejds­part­ne­re, men som også har en reel værdi for landmanden selv. 

Det gør vi bl.a. ved i fællesskab med landmanden at lægge en 5-årig plan for, hvordan bæ­re­dyg­tig­he­den på bedriften gennem konkrete tiltag øges. Gennem vores virke som plan­teavls­rå­d­gi­ve­re, hvor vi typisk besøger de enkelte bedrifter flere gange årligt, kan vi også aktivt følge op på de opsatte mål, rådgive og vejlede landmanden til at opnå disse mål. 

Fx lykkedes det en af vores kunder – en yngre landmand – at købe en ejendom på godt 500 ha, som han havde forpagtet i en årrække. Købet blev fremmet af, at han havde en ESG-rapport i ryggen, som visualiserede for banken, hvordan virksomheden havde udviklet sig, samt hvad strategien og målet for virksomhedens fremtid var. 

An­ven­de­lig­he­den af en ESG-rapport
Generelt er en ESG-rapport anvendelig i mange henseender. Den største drivkraft bag ESG-af­rap­por­te­rin­gen pt. er bankerne, som ønsker at indhente bæ­re­dyg­tig­heds­da­ta på deres kunder og derigennem også øge kendskabet til den forretning, der udlånes penge til. Udover banken kan en ESG-rapport også anvendes som en præsentation af virksomheden for sam­ar­bejds­part­ne­re og investorer, hvor rapporten kan give et værdifuldt indblik i virksomheden. Desuden kan landmændene også bruge ESG-rapporten til selv at se deres bedrift fra et fug­le­per­spek­tiv. Det kan typisk give selvindsigt og et overblik, der kan føre til forbedringer af virksomhedens bæ­re­dyg­tig­heds­pro­fil.

ESG-rapporterne starter altså for mange som et finansielt krav til virksomheden, men skulle gerne udvikle sig til en øjenåbner, der sætter fokus på bedriftens bæ­re­dyg­tig­heds­pro­fil, samt til et redskab der er ret­nings­gi­ven­de for virksomhedens fremtidige bæredygtige udvikling. 

Bæredygtighed og økonomi
Når der tales om bæredygtighed i landbruget, er det vigtigt ikke at glemme den økonomiske bæredygtighed. Uden en økonomisk bæredygtighed er der nemlig ikke basis for en miljømæssig bæredygtighed. Heldigvis går en bæredygtig drift ofte hånd i hånd med økonomien, og fx vil bedre sociale forhold på en bedrift resultere i mere tilfredse og gladere medarbejdere, hvilket ofte fører til en større motivation for at udføre et godt stykke arbejde. 

Ligeledes vil en bæredygtig ledelse føre til mere velovervejede beslutninger, som i sidste ende vil give den bedste drift af virksomheden. En mere bæredygtig produktion med en reduceret CO₂-udledning har ofte et lavere dieselforbrug, eller en øget effektivitet af den udbragte gødning, og har dermed en direkte positiv indvirkning af både miljøet og bundlinjen.

Det er vigtigt, at de tiltag der implementeres ikke er på bekostning af udbytterne, og at fokus er på at minimere pro­duk­t­ud­led­nin­gen frem for bedriftens totaludledning. Afgrøderne laver nemlig fotosyntese og binder derigennem CO₂, der bla. lagres i frø og kerner, som senere høstes. Denne CO₂ udledes først fra de høstede afgrøder, når de forarbejdes og/eller fordøjes – binding anerkendes dog ikke i et CO₂-regnskab, da lagringen ikke er over en 100 års periode.

Ejendomssalg og bæredygtighed
En ESG-rapport kan også benyttes ved et salg af en ejendom, da rapporten bl.a. giver inspiration til, hvordan en given land­brugs­e­jen­dom kan forvaltes og indsigt i, hvordan jorden er blevet dyrket, og hvordan der er taget hensyn til det om­kring­lig­gen­de miljø.

En ESG-rapport kan være et godt redskab ved et ejendomssalg

  • En bedre forståelse for de muligheder den givende land­brugs­be­drift har, fx i forhold til salg eller er­hverv­s­ud­lej­nin­ger.

  • Samtidigt vil den ofte beskrive, hvordan driften er på land­brugs­e­jen­dom­men forud for et salg, hvilket kan have stor betydning for, hvor frugtbar og dyrkbar jorden er – og i sidste ende kan sælger få mere for sin land­brugs­e­jen­dom.

  • Rapporten kan give en indikation på, hvordan samarbejdet med lokalområdet og naboskabet er.

  • Ud over en ESG-rapporter kan andre tilbud som fx en ”Ker­ne­for­tæl­ling” eller et ”Natureftersyn/NaturTjek” være gavnlige ved et ejendomssalg.

En ker­ne­for­tæl­ling er en detaljeret gennemgang af bedriftens milepæle, hvor der bla. bliver redegjort for opførelse og renovering af bygninger, ændringer i produktionen og ikke mindst bedriftens historie. Ker­ne­for­tæl­lin­gen kan både bruges ifm. et bankskifte, forsikringer og et ejendomssalg for at give indsigt i den udvikling bedriften har gennemgået, samt den nuværende situation på bedriften.

Et Natureftersyn er en gennemgang af naturen på bedriften, og fx kortlægges den beskyttede natur og der redegøres for de særlige naturelementer der findes på bedriften. Derudover indeholder et Natureftersyn en for­valt­nings­plan for, hvordan naturen plejes, vedligeholdes, forbedres og et forslag til, hvordan økonomien omkring naturen optimeres. Na­tu­r­ef­ter­sy­net kan altså være et godt redskab til at visualisere de natur- og bi­o­di­ver­si­tets­vær­di­er, en ejendom har, for en potentiel køber.

Du er meget velkommen til at kontakte os i AgriAdvice, hvis du har et landbrug eller en land­brugs­e­jen­dom og ønsker at høre mere om mulighederne for at få udarbejdet en ESG-rapport, Ker­ne­for­tæl­ling eller et Natureftersyn. 

ESG og bæredygtighed er ’licence to operate’ i fremtiden
Landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, Frank Poll, supplerer:

”Alle land­brugs­be­drif­ter skal på et tidspunkt forholde sig til ESG og bæredygtighed, da det på sigt er et spørgsmål om ’licence to operate’. Ligesom land­brugs­e­jen­dom­men er mere værd, hvis der kan dokumenteres en høj produktivitet i mark og stald, så vil det også have en positiv effekt på handelsprisen og om­sæt­te­lig­he­den, den dag du vil sælge, hvis der er styr på tallene, udviklingen og indsatsområder. På den måde kan potentielle købere se, at det er en veldrevet land­brugs­be­drift, som er værd at investere i. Her kommer en ESG-rapport og et natureftersyn til sin fulde ret.” 

Landbrugsmægler med nationalt netværk

Vi er en specialiseret land­brugs­af­de­ling, og en del af Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed. Ud over land­brugs­af­de­ling, får du et landsdækkende netværk af 19 erhvervscentre og over 80 boligbutikker, til at sælge dit landbrug.

Frank Poll

Landbrugschef, forstkandidat, ejendomsmægler, MDE

fpo@edc.dk22 14 65 28EDC Landbrug Poul Erik Bech

EDC Landbrug Poul Erik Bech

Østergade 2, 4700 Næstved

199@edc.dk58 58 77 09