Land­brugs­e­jen­dom­me et godt og stærkt aktiv – men administrativt bøvl tærer på kræfterne

  • Landbrug

Vi ser nærmere på de netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik for regnskaberne i landbruget for 2023. Tallene fra juli 2024 viser overordnet, at landbrugets resultat næsten blev halveret i 2023. Vi ser desuden nærmere på markedet for land­brugs­e­jen­dom­me og de overordnede rammer for den grønne tre­part­s­for­hand­ling. Som altid bringer vi også en liste over de 15 største ejen­doms­hand­ler på land­brugs­e­jen­dom­me i fri handel.

Høsten er for de fleste afgrøders vedkommende i hus, og der er som ofte store forskelle og variationer på udbytter, kvalitet og høstforhold. Det har været et broget år, som ud fra de hidtidige meldinger må betegnes som et middel år. Sjælland og øerne har haft en tør og nem høst, mens mange marker i Jylland har fået meget vand, hvilket har påvirket udbytter og kvalitet.

Overordnet har kvægbønderne oplevet positive takter i 2024, da både mælkeprisen og oksekødsprisen har fået et nøk op ad flere gange. Mange me­je­ri­pro­duk­ter klarer sig godt og bl.a. har smørpriserne slået rekord og været på sit højeste. Gri­se­pro­du­cen­ter­ne har været mest udfordret på den danske notering, men der er som udgangspunkt stadig god økonomi hos mange små­gri­se­pro­du­cen­ter­ne.

Administrativt bøvl tærer på kræfterne
Landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech, Frank Poll, siger: ”Som land­brugs­mæg­ler er vi i dialog med mange landmænd. Overordnet er humøret fornuftigt og mange er nogenlunde tilfredse med høsten. Selvom landmanden altid håber, det går bedre. Overordnet klarer kvægbønderne det godt med en positiv trend i prisen på mælk og oksekød. Produktionen af slagtesvin er derimod udfordret af af­reg­nings­pri­ser i Danmark, som halter efter det europæiske marked. De fleste små­gri­se­pro­du­cen­ter klarer sig godt, godt hjulpet på vej af et godt marked for eksport af smågrise.”

”Struk­tur­ud­vik­lin­gen har meget at sige i landbruget og større og mere professionelle landbrug kan opnå højere effektivitet og lavere sty­kom­kost­nin­ger. Det betyder, at der er mange veldrevne land­brugs­be­drif­ter, som efterspørger landbrugsjord og gode drifts­byg­nin­ger. Så der er bestemt en rigtig god efterspørgsel på land­brugs­e­jen­dom­me, da mange ønsker at tage del i struk­tur­ud­vik­lin­gen. Samtidigt er det vores vurdering, at de mange tiltag med udtagning af landbrugsjord, fx permanent ekstensivering, vil have en positiv påvirkning i forhold til at fastholde det aktuelle, fornuftige prisniveau på landbrugsjord.”

Frank Poll fortsætter: ”Det vi hører fra mange landmænd er, at mange er trætte af det administrative bøvl i land­brugs­pro­duk­tio­nen. Det tærer på kræfterne og kan i mange tilfælde være baggrunden for, at de gerne vil sælge deres bedrift. Men vi taler jo mest med landmænd, der overvejer at sætte til salg, så det hører vi nok mere til, end tilfældet er hos gennemsnittet. Vores indtryk er dog, at det administrative bøvl fylder mere og mere, hvor mange i første omgang er blevet landmand for at dyrke marken, være ude af kontoret og nyde naturen.”      

Land­brugs­e­jen­dom­me stærkt aktiv
Den generelle struk­tur­ud­vik­ling i landbruget, hvor den gennemsnitlige landbrugsejer er godt over 60 år, betyder, at det forventes, at markedet for land­brugs­e­jen­dom­me vil fortsætte opad. Frank Poll, siger: 

”Vi forventer også at have travlt i vores land­brugs­af­de­ling fremover. Vi oplever, at der er gang i markedet og god efterspørgsel på de mange sager, vi har til salg. Land­brugs­e­jen­dom­me er et godt og stærkt aktiv. Vi fortsætter således med at have travlt med både vurderinger og salg af land­brugs­e­jen­dom­me – og vi glæder os over, at vi nu åbner land­brugs­af­de­ling i Jylland også.”

”Land­brugs­mar­ke­det er på ingen måde gået i stå. På trods af tre­part­s­for­hand­lin­ger, debat om CO2-afgift, høje renter og inflation, så ser vi stigende priser på landbrugsjord og land­brugs­e­jen­dom­me står stadig i høj kurs, og der er i den grad gang i land­brugs­e­jen­doms­mar­ke­det.”

Frank Poll fortsætter: ”Samtidigt siver renten stille og roligt nedad. Måske ikke så hurtigt som flere økonomer tidligere har været ude at sige i slutningen af sidste år og i starten af i år. Men de fleste vurderer, at renten sandsynligvis har toppet for denne gang. Selvom det ikke er gået så hurtigt som mange håbede, så betyder det trods alt, at rentebyrden også i landbruget er på vej nedad. Mange forventer, at renten vil falde mere på sigt, hvilket naturligvis vil komme landmanden til gode.”

Hvorfor sælger landmanden sin bedrift?
Om baggrunden for at landmanden vælger at sætte til salg, siger Frank Poll: ”Med de mange land­brugs­hand­ler vi gennemfører, oplever vi lidt af hvert. Der er mange grunde til, at landmanden vælger at sælge sin land­brugs­e­jen­dom. Det kan være skilsmisse, sygdom og der er også rigtig mange, der blot er kommet godt op i alderen, hvor et ge­ne­ra­tions­skif­te ikke er relevant, da der ikke er børn, fa­mi­lie­med­lem­mer eller medarbejdere, der ønsker at overtage bedriften. Vi rådgiver i øvrigt også og hjælper ved ge­ne­ra­tions­skif­te.”

”I forhold til folk i den er­hvervs­dyg­ti­ge alder, der ønsker at sælge, så oplever vi flere og flere, der kører træt. Der er selvfølgelig den fysiske del, men i endnu højere grad, så fylder de administrative regler, love, an­søg­nings­fri­ster, indberetninger, bæredygtighed/ESG og mange andre administrative byrder. Her er til­ba­ge­mel­din­ger­ne ofte, at mange simpelthen kører træt i regler og paragrafer – og derfor vil de stoppe, mens legen er god, så det er til­ba­ge­mel­din­ger­ne fra mange kunder.”