Ugunstige vejrforhold bringer dansk høst i bund

  • Landbrug

Siden 2018 har den danske høst været relativ stabil, hvor kor­n­pro­duk­tio­nen var 9,6 mio. tons i 2022, hvilket er 3,3% højere end normalhøsten på 9,27 mio. tons.

Normalhøsten er beregnet som den gennemsnitlige høst i perioden 2012-2022, som nedenfor er markeret ved den stiplede linje i grafen over produktion af korn. I 2022 oplevede især vårbyg og vinterhvede høje udbytter, hvor vårbyg lå på 68 hkg/ha, som er 20% over normaludbyttet på 56 hkg/ha. Vinterhvede lå på 87 hkg/ha, hvilket er 12% højere end normaludbyttet på 77 hkg/ha. Det samlede kornareal faldt dog med 4%, hvilket er den primære årsag til, at produktionen af korn ikke var mere over normalen i 2022.

Høstprognose
Land­brugs­a­vi­sens høst­prog­no­ser­ne for 2023 spår dog en markant nedadgående produktion i korn primært grundet uheldige vejrforhold. De danske marker har været præget af tørke, regn og ugunstige høstforhold, som især forventes at forsage et fald i udbytterne i vårbyg, havre og vinterhvede. Høstprognosen spår, at den danske kornhøst lander på 6,9 mio. tons i 2023, hvilket endda er lavere end i tørkeåret 2018, som var på 7,0 mio. tons.

Yderligere udfordringer opstår fra den udenlandske produktion, som på trods af tørken, forventes at opnå den største kornhøst nogensinde. Ifølge prognosetal fra IGC for verdenshøsten i 2023/2024 vil høsten slå rekord igen i år, hvilket er en overhaling af den tidligere rekord i 2021/2022 dog snævert. Ifølge prognoserne fra IGC kommer høsten i år op på 2.297 mio. ton på verdensplan. Til sammenligning svarer den danske høst kun til ca. 0,4% af verdenshøsten. Udfordringen herhjemme bliver derfor, at selvom kornhøsten i Danmark er væsentlig under normalhøsten, vil priserne på korn forblive på et lavt niveau, da verdenshøstens store udbud vil fastholde priserne i bund.

En milepæl: EDC Poul Erik Bech bliver landsdækkende land­brugs­mæg­le­re

Efter 5½ år som land­brugs­mæg­le­re på Sjælland og øerne slog EDC Landbrug Poul Erik Bech dørene op i Sønderjylland 1. oktober 2024. Land­brugs­cen­te­ret i Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed har fået en rigtig god start og styrkede derfor til­ste­de­væ­rel­sen i Jylland med endnu en land­brugs­pro­fil 1. april med Dennis Rosenberg med ansvar for Midtjylland & Fyn. Sidste del af Danmarkskortet skal nu indtages, og land­brugs­pro­fil og -nørd, Morten Kristiansen, er pr. 1. maj 2025 ansvarlig for land­brugs­e­jen­dom­me i Nordjylland.

  • Landbrug
Læs artikel

EDC Poul Erik Bech - Landbrug Fokus 1. halvår 2025

Land­brugs­e­jen­doms­mar­ke­det står et stærkt sted med landbrugsjord og land­brugs­e­jen­dom­me i høj kurs. Trods regionale forskelle er der generelt stor efterspørgsel efter både jord og ejendomme, så vores land­brugs­af­de­lin­ger har travlt. Derfor er vi også rigtig glade for, at vi igen har udvidet vores landbrugsteam, så vi nu dækker hele kongeriget. I slutningen af 2024 åbnede vi en ny land­brugs­af­de­ling i Sønderjylland, og nu åbner vi både en ny afdeling i Midtjylland/Fyn og Nordjylland, så vi med stolthed i stemmen kan kalde os landsdækkende land­brugs­mæg­le­re. Læs mere i vores Landbrug Fokus.

  • Landbrug Fokus
Læs artikel

Grøn trepart: Naturstyrelsen køber 3 land­brugs­e­jen­dom­me i Gørlev til 46,25 mio. kr.

Naturstyrelsen har knap 2,5 mia. kr. til at udtage 18.500 ha lavbundsjord for at mindske landbrugets klimaaftryk. Et af værktøjerne er at købe dyrkbar jord som kompensation til landmænd i den frivillige ud­tag­nings­ord­ning. EDC Landbrug Poul Erik Bech har formidlet salget af 210 ha i Gørlev til Naturstyrelsen, som indtil videre er deres største køb øst for Storebælt.

  • Grøn trepart
  • EDC Landbrug Poul Erik Bech
Læs artikel