Kontoret vigtigere end nogensinde: Hvordan fremtidssikrer vi kontoret?
- Kontor
- Copenhagen Windows
Ifølge Thomas Fokdal har kontoret aldrig været vigtigere – der er generelt et stort efterslæb og udviklingsbehov. Han er stifter af Copenhagen Windows, som rådgiver ejendomsbranchen om by- og ejendomsudvikling. En række megatrends vil påvirke fremtidens kontor, og kontoret skal både kunne rumme nye og ældre generationer med forskellige behov. Kontoret er ikke længere one-size-fits-all, men bliver i endnu højere grad et rekrutteringsparameter – for kampen om talent fortsætter og bliver kun skærpet med de små årgange, der i disse år tilgår arbejdsmarkedet.
Thomas Fokdal er stifter af Copenhagen Windows. Han har mere end 20 års erfaring som rådgiver for nogle af Danmarks største ejendomsvirksomheder: By & Havn, Niam, NREP, Københavns Lufthavne, Danica Ejendomme, Thylander Gruppen, Realdania og Tivoli. Om sit arbejde siger han:
”Vi er et specialiseret vidensbureau med kernekompetencer og mange års erfaring inden for fremtidsforskning, fast ejendom samt adfærds- og brugerdesign. Vi udvikler vidensbaserede strategier og koncepter, der realiseres i succesfulde bykvarterer og ejendomsprojekter, herunder også kontorprojekter. Vi kommer typisk tidligt ind i processerne og udarbejder foranalyser og hjælper med diverse indsigter, som projekterne skal indarbejde og tage hensyn til. Fx hvilke fremadrettede behov, kultur og identitet de nye generationer fokuserer på i forhold til kontoret.”
7 megatrends kendetegner fremtiden
Thomas Fokdal udarbejder analyser til kontorprojekter – bl.a. for Danske Banks nye hovedsæde og BLOXHUB, hvor han selv har kontor. ”BLOXHUB er et arbejdsfællesskab udviklet på initiativ af Realdania med en ambition om at skabe bæredygtige løsninger til fremtidens byer i den ikoniske BLOX-bygning i København. Her er skabt et dynamisk miljø for innovation og samarbejde med 350 medlemsvirksomheder og 1.100 professionelle daglige brugere, hvoraf mange er fra ejendomsbranchen. Det er i sig selv et eksempel på fremtidens arbejdsplads, hvor ambitionen er at krydsbestøve og forædle viden og skabe arbejdsrelationer imellem store og små virksomheder og organisationer,” siger Thomas Fokdal og fortsætter og forklarer om Copenhagen Windows:
”Vi arbejder med at skabe fremtidsperspektiver, bl.a. ud fra 7 megatrends, som kendetegner vores samfund i årene som kommer. Det er urbanisering, bæredygtighed, sundhed, digitalisering, globalisering, fællesskab og nye livsformer (læs mere på billede, red.). Det er alle forhold, der i den grad påvirker os og som tegner fremtiden. Vi ved, hvad der kommer til at ske i forhold til fremskrivningen af, hvilke medarbejdere, som virksomhederne skal rumme i fremtiden. Vores arbejdsmønstre forandres, nye familiekonstellationer og teknologiske fremskridt er i fuld gang med at ændre måden, vi arbejder, bor og lever på. Det skal vi alt sammen have med, når vi designer og bygger boliger, byudvikler og når vi indretter fremtidens kontorer."
Arbejdsmarkedet i transformation
Han fortsætter: ”Fremtidens kontorhuse skal bl.a. afspejle det nye arbejdsmarked, hvor freelancere, små leverandører og kontraktansatte i stigende grad supplerer fastansatte i de større virksomheder og organisationer. Undersøgelser peger på, at kun 60% af medarbejderne vil være deciderede fastansatte, hvilket vi selvfølgelig skal tage højde for i indretningen af vores kontorer, ligesom vi skal have tænkt de resterende 40% af produktionsstyrken ind på en intelligent måde. Udviklingen går hurtigt, og Generation Z og Y vil om ganske få år udgøre den største brugergruppe på arbejdspladsen, så det er vigtigt, at kontoret bliver designet ud fra en systemisk indsigt i den nye demografiske virkelighed.”
”Samtidigt kommer der endnu mere konkurrence om talenterne med de små, fremtidige årgange. De unge vil i endnu højere grad kunne vælge og vrage, og de tager kritisk stillingtagen til arbejdspladsen og herunder i den grad kontoret. Er rammerne ikke i orden og konkurrencedygtige, vil de bare finde et sted, der lever op til deres høje forventninger. Kontoret bliver altså i endnu højere grad et rekrutteringsparameter, som virksomhederne og HR-afdelingerne skal tage meget seriøst.”
Kontoret for alle
Fremtidens kontor skal tage højde for brugernes forventninger og ønsker til deres arbejdsliv. Modsat kan ældre generationer, der må forventes at blive på arbejdsmarkedet længere, have ønsker om et mere fleksibelt set-up og funktioner. Thomas Fokdal, siger:
”Kontoret skal kunne noget for alle generationer og tage hensyn til de fremadrettede behov, som de nye generationer har til arbejdsmarkedet. De unge vil gerne kontoret. De ønsker at lære, videndele og være sociale, men de ønsker samtidigt langt mere fleksibilitet. Kontoret skal fremadrettet være noget for alle generationer.”
”Derfor kan virksomhederne og ejendomsbranchen med fordel prøve at svare på en række spørgsmål: Hvordan indretter vi lokalerne, så de understøtter virksomhedens kultur og identitet? Er pladsen og m2 udnyttet på den bedst mulige måde? Passer arealerne til arbejdssituationerne? Er kontoret en destination, hvor medarbejderne har lyst og grund til at komme – eller vil de hellere blive hjemme og spare transporten? (læs mere i boks, red.). Kontoret har aldrig været vigtigere, og generelt er der et stort efterslæb på kontormarkedet. De nye store, moderne kontorprojekter viser vejen, men hovedparten af kontorerne herhjemme har et hav af forbedringsmuligheder ikke mindst for at kunne tiltrække medarbejdere og leve op til fremtidens generationer.”