Andet at forhandle om end prisen

    Det kan betale sig at tænke lidt alternativt, når man skal gøre en god bolighandel.

    For mange boligsælgere kan det være svært at gå under en bestemt pris – uanset mar­keds­for­hol­de­ne. Det gælder især, hvis et købstilbud ligger under, hvad sælger skylder i ejendommen, så handlen ville ende med et underskud for sælger. Derfor kan det være en fordel at tænke andre ting med i handel og ikke kun fokusere på pris og over­ta­gel­ses­dag.

    Alternativer at forhandle om

    Det er oplagt at inddrage gardiner og persienner i handlen, da de jo netop er tilpasset den pågældende ejendom. Også møbler, hårde hvidevarer, andet indbo og ikke mindst havemøbler mv. kan være oplagt at forsøge at få en aftale om. Når det drejer sig om sommerhuse, har vi også set, at en båd bliver en del af aftalen mellem køber og sælger.

    Tænk også gerne både købers og sælgers situation ind i forhandlingen; kommer køber fra en lejlighed og skal flytte i hus, giver det f.eks. stor værdi at få haveredskaber, plæneklipper, motorsave osv. med i handlen. Omvendt kan det for en sælger, der skal videre i lejlighed og ikke får brug for haveredskaber fremover, være oplagt at lade disse ting indgå i handlen – det giver stor værdi til begge parter.

    Økonomisk og fysisk overtagelse

    Det kan også være muligt at forhandle om den økonomiske kontra den fysiske overtagelse. Hvis det ikke haster for sælger at få frigivet pengene efter handlen, kan man nemlig forsøge at skubbe den økonomiske overtagelse; dvs. datoen for, hvornår køber betaler for boligen og hjemtager sine lån.

    Hvis der f.eks. er 6 måneder imellem de to datoer, kan køber give en højere pris til sælger, da de i de 6 mdr. vil spare bl.a. renter, afdrag og ejendomsskat. Køber man f.eks. for 3 mio. og låner 80 pct., vil besparelsen på et lån med fast rente og afdrag være omkring 70.000 kr. På den måde kan man få enderne til at mødes, hvor sælger får en pris, han eller hun kan gå med til, samtidig med at køber sparer de penge, man ellers ønskede at give mindre for ejendommen. Det betyder altså et mindre økonomisk afslag til sælger og en stor sparret omkostning for køber.

    Det er dog vigtigt at bruge sin køberrådgiver og ejendomsmægler til at rådføre sig om konsekvenser, fordele og ulemper ved en sådan forhandling, så man er sikker på at få belyst alle sider.

    Hør din mægler om mulighederne

    Når enderne skal mødes, gælder det derfor ofte for både køber og sælger om at se muligheder frem for begrænsninger og lande en aftale, som begge parter er tilfredse med. Under alle omstændigheder er det altid tilladt at spørge ejen­doms­mæg­le­ren, om der er mulighed for at indgå aftale med sælger om at lade andre emner indgå i købsaftalen.

    Find mægler

    Vil du høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig i din bolighandel, er du velkommen til at kontakte din lokale mægler.

    Find mægler

    2024 blev et fint år for boligmarkedet – mon ikke 2025 følger trop?

    2024 viste sig at blive et rigtig fint år på boligmarkedet både hvad angår salget og priserne. Lige nu trækker to ud af de tre vigtigste drivere for boligsalg og -priser, nemlig renten og beskæftigelsen, i den positive retning, mens den tredje, for­bru­ger­for­vent­nin­ger­ne, dog trækker modsat. Alligevel er for­vent­nin­ger­ne til 2025 optimistiske og en fortsættelse af de gode takter fra 2024.

      Læs artikel

      På boligjagt med klimabekymring?

      Hos over halvdelen af boligkøberne har risikoen for, at en bolig måske er udsat i forhold til kli­ma­for­an­drin­ger betydning for deres valg af ny bolig. Sammen med ‘forurening på grunden’ og ‘skjulte skader på bygningen’ hører det til de mest udbredte årsager til at fravælge en bolig, man ellers er interesseret i. Men ofte er det muligt at reducere eller måske helt eliminere eventuelle sårbarheder ved at stille de rigtige spørgsmål til boligens eventuelle sårbarheder.

        Læs artikel

        Færre unge ejer deres egen bolig

        For godt 40 år siden boede næsten 60 pct. af de 25-29-årige danskere i en ejerbolig. I dag er tallet nede på knap 30 pct. For de lidt ældre, 30-39-årige, er tendensen den samme: Her er andelen, der bor i ejerboliger 50 pct. mod 71 pct. i begyndelsen af 1980'erne. Det viser en analyse fra Bo­lig­mi­ni­ste­ri­et.

          Læs artikel