Antallet af førstegangskøbere faldet
Mød unge der er kommet ind på boligmarkedet
For 20 år siden var antallet af førstegangskøbere på det danske boligmarked væsentligt højere end i dag. Dengang var det ca. 30 pct. af køberne, der var førstegangskøbere. I 2023 udgjorde debutanterne på boligmarkedet ca. 24 pct. af den samlede køberskare.
Hver anden unge, der har deltaget i en undersøgelse foretaget af Finans Danmark, synes at boligpriser og renter er for høje, og at de ikke har råd til at komme ind på boligmarkedet. Heller ikke efter at de er færdiguddannede og er kommet ud på arbejdsmarkedet.
Cirka hver tredje af de 18-29-årige synes desuden, at boligmarkedet er uoverskueligt og vanskeligt at sætte sig ind i. Og så bliver det jo heller ikke lettere af, at der ikke er et overskud fra salget af en tidligere bolig, der kan være med til at finansiere den nye.
- Unge der skal ud og købe bolig for første gang, skal typisk tage et meget større lån end dem, der allerede har været på boligmarkedet og sikkert har nogle penge med, siger Martin Vinæs Larsen, der er lektor på Aarhus Universitet og forsker i boligpolitik, til P1-programmet Orientering.
Byg flere ejerboliger
Som den næsthøjeste barriere for førstegangskøbere nævner deltagerne i undersøgelsen, at det er svært at finde noget, der lever op til deres forventninger og krav til den første bolig indenfor det budget, de har.
Hvis målet er, at flere førstegangskøbere skal have mulighed for at komme ind på boligmarkedet, også i København og i andre store byer, hvor kvadratmeterpriserne er højest, lyder løsningsforslaget fra Martin Vinæs Larsen:
- Så lad os få bygget nogle flere boliger, men det skal være ejerboliger, der bliver bygget, for dem er der for få af. Som det ser ud nu, er det mere attraktivt for ejendomsudviklere at sælge deres nybyggede boliger til udlejningsfirmaer eller pensionskasser, der så laver lejeboliger, siger han.
Mød tre unge der er kommet ind på boligmarkedet
Det kan heldigvis lade sig gøre, at få foden indenfor på boligmarkedet, også i de dyre områder. Men det kræver viljestyrke, planlægning, en vis grad af afsavn og eventuelt hjælp fra forældre eller andre i familien.
Læs mere på TV2.dk