Gode naboer øger livskvaliteten
Sådan kan du fremme det gode naboskab
Passer det, at en god snak med naboerne på din vej, lidt hyggelig vovsesnak med de faste hundeluftere og et ‘Hej’ med et par ord til de andre, du ofte møder i kvarteret, påvirker livskvaliteten positivt?
Svaret er ja. Ifølge en stor undersøgelse, hvor Realdania har set nærmere på danskernes livskvalitet, bliver vi lykkeligere af at mødes i hverdagen. Og det er der jo gode muligheder for, hvis du bor i et et velfungerende og udadvendt nærmiljø med mange relationer til dem, du ofte møder.
Næsten halvdelen er tilfredse
Undersøgelsen, der nu er udgivet som bog, har titlen “Vores Livskvalitet – Hvad kan vi lære af de lykkeligste danskere?” og er gennemført i forbindelse med Realdanias 25-års jubilæum.
122.00 voksne danskere har anonymt svaret på, hvad der gør dem lykkelige i hverdagen. Af deres svar fremgår det blandt andet, at gode naboer gør mange af os glade. Undersøgelsen viser, at livskvaliteten er højere for dem, der taler med deres naboer 3-5 gange om ugen, end for dem, der kun gør det 1-3 gange om måneden.
Næsten halvdelen (44 pct.) af deltagerne i undersøgelsen er godt tilfredse med deres naboer. Blandt dem, der har svaret at de er “meget tilfredse” med naboskabet, er livskvaliteten helt oppe på 7,92 på en skala fra 1-10. Hos de “meget utilfredse”, er den gennemsnitlige livskvalitetfaktor på 6,35.
Opsøg selv det gode naboskab
Udover de lette relationer, altså de korte tilfælde møder, hvor du lige får hilst på naboen og vekslet et par ord, viser undersøgelsen også, at det er godt for livskvalitet, at skabe naborelationer f.eks. ved at dele ting.
Det kan være ved at låne værktøj af hinanden, eller ved at slå sig sammen om indkøb af større ting (trailer, højtryksrenser, græsslåmaskine, motorsav, hækkeklipper og lignende), der er relativt dyre i anskaffelse og kun bliver brugt engang imellem. Lav eventuelt et bookingsystem i en fælles onlinekalender.
Er man til lidt mere forpligtende naborelationer, kan man slå sig sammen med et par gode naboer om at arrangere vejfest, et par fælles grillaftener, fælles loppemarked eller ved at lave en nabospisegruppe, hvor man slår sig sammen 2-3 familier, eller hvad der nu passer, og skiftes til at invitere på aftensmad.
Trænger du til nye naboer?
Hent Realdania-undersøgelsen som gratis e-bog
“Vores Livskvalitet – Hvad kan vi lære af de lykkeligste danskere?” Download bog her