Sommerhustip: Køb/del med familie eller venner

    Faldgruberne - det er vigtigt at aftale på forhånd

    At dele sommerhus med gode venner eller fa­mi­lie­med­lem­mer kan være en smart økonomisk genvej til at få drømmen om et fristed til ferier og weekender opfyldt. 

    Ud over at I kan deles om købesummen, er der også flere til at betale de løbende udgifter, ligesom der er flere hænder til at svinge malerpenslerne eller slå græsset, når det trænger. 

    De­le­som­mer­hu­set er derfor en mulighed for at købe noget, der ligger over ens eget budget, ligesom der er god mening i at udnytte huset en større del af året, end man som ene-ejer har mulighed for.

    Lav en samejekontrakt med klare aftaler

    I det seneste nummer af Magasinet Bolius, har videnscentret talt med en række juridiske eksperter som fremhæver vigtigheden af at alle parter fra begyndelsen sætter sig sammen og får lavet klare aftaler om finansiering, brugsret, husregler og - ikke mindst - hvad der skal ske i tilfælde af ‘skilsmisse’. 

    – Hvis man ikke har gjort spillereglerne klar på forhånd, så kan det næsten kun gå skævt. Mange ting kan måske virke som en selvfølge, når man laver aftalen, men når der opstår problemer, er der en risiko for, at folk bliver tilbøjelige til at vælge de standpunkter, som er mest fordelagtige for dem selv, siger advokat Michael Nathan, som selv har delesommerhus, til magasinet. 

    Han anbefaler at lave en samejekontrakt/sam­e­je­ove­renskomst, hvor de, der køber sommerhus sammen, formulerer et sæt fælles spilleregler, som alle forpligter sig til at overholde. 

    Den proces er samtidig en god metode til at finde ud af, om man er et godt match til at dele sommerhus. For som advokat, Peter Boe Christensen, siger til Bolius: – Hvis kontrakten skal indeholde otte sider om, hvordan man fordeler ferierne, så skal man måske lade være med at købe et sommerhus sammen. 

    Det er op til parterne selv, hvad der skal stå i kontrakten (se tjeklisten med forslag længere nede), men hvis der står noget om selve ejendommen, skal kontrakten tinglyses.      

    Find et godt delesommerhus

    Tjeklisten - hvis du deler sommerhus med andre Det skal du huske at aftale på forhånd, hvis du køber sommerhus sammen med andre:  

    • Finansiering - fælles lån med solidarisk hæftelse eller hver sit lån?
    • Driftsbudget - hvor meget? Og hvad med uforudsete udgifter til vedligehold?
    • Bookingregler - fx fordeling af ferier og weekender
    • Husorden - med regler for rengøring, havepasning, affald og lignende
    • Udlån - må huset lånes ud til andre? Hvis ja, hvem og hvor meget?
    • Beslutninger - flertal eller konsensus om små og store beslutninger?
    • Exitplan - hvad skal der ske, hvis nogen ikke vil/kan være med mere?
    Kilde