Tjek servitutterne på din ejendom

    Der skrives og tales i øjeblikket meget om de nye ejen­doms­vur­de­rin­ger, som udsendes til boligejerne i år. Den offentlige ejen­doms­vur­de­ring udgør det grundlag som boligejerens ejendomsskat beregnes af, og der er derfor naturlig interesse for at sikre en til­nær­mel­ses­vis korrekt vurdering.

    I den forbindelse har der i medierne været eksempler på boligejere, der har fået alt for høje vurderinger, fordi det nye vur­de­rings­sy­stem ikke tager hensyn til servitutter, der begrænser boligejernes anvendelse af ejendommen. Senest var det en stribe boligejere på store grunde, der fik en offentlig vurdering baseret på, at grundene kunne deles og udstykkes til flere mindre grunde. Problemet var bare, at en ældre servitut netop forhindrede dette, og at den offentlige vurdering derfor var baseret på noget, der slet ikke var muligt. Efter en klage blev vurderingen for grundene nedsat væsentligt.

    Når du modtager din offentlige vurdering, kan du nemt selv tjekke hvilke servitutter, der er tinglyst på din ejendom. På tinglysning.dk kan du nemlig logge ind med MitID og finde de indscannede servitutter, der måtte være. Sitet tinglysning.dk drives af Ting­lys­nings­ret­ten, det vil sige af de offentlige myndigheder.

    Færre unge ejer deres egen bolig

    For godt 40 år siden boede næsten 60 pct. af de 25-29-årige danskere i en ejerbolig. I dag er tallet nede på knap 30 pct. For de lidt ældre, 30-39-årige, er tendensen den samme: Her er andelen, der bor i ejerboliger 50 pct. mod 71 pct. i begyndelsen af 1980'erne. Det viser en analyse fra Bo­lig­mi­ni­ste­ri­et.

      Læs artikel

      Se hvad boligejerne er mest utilfredse med

      Det er ikke alle boligejere, der er enige i oplysningerne i den deklaration, som Vur­de­rings­sty­rel­sen har sendt til dem om deres bolig. Ejerne af cirka en million ejerboliger har nu haft mulighed for at gøre indsigelse. Det har omkring 5 pct., svarende til 44.000 boligejere, benyttet sig af.

        Læs artikel

        Nye til­skuds­mu­lig­he­der for boligejere i 2025

        Fra 1. januar 2025 er hånd­vær­ker­fradra­get genindført, nu lidt mere grønt end før. Det betyder, at danske boligejere igen kan trække en del af udgifterne til ener­gi­renove­ring og klimasikring fra i skat. I 2025 er fradraget på op til 8.600 kroner.

          Læs artikel